Warsztaty regionalne pt. „Kapuściana Przygoda”

Pod taką nazwą, 20 października 2017r. w Chacie Kaszubskiej odbyły się warsztaty, w których uczestniczyli uczniowie klasy I b. Celem wycieczki było zapoznanie uczestników z procesem kiszenia kapusty. Pan Krzysztof pokazał dzieciom wszystkie narzędzia i przyrządy, przy pomocy których krojono kapustę oraz naczynia, w których dawniej na Kaszubach kiszono kapustę. Uczniowie samodzielnie wykonywali wszystkie czynności związane z tym procesem, przy użyciu tradycyjnych narzędzi. Każde dziecko, w swój słoik, ubijało kapustę, soliło i przekładało potartą marchewką. Teraz tylko trzeba poczekać kilkanaście dni, aż kapusta się zakisi, a potem można z niej zrobić różne przysmaki. Po zakończeniu warsztatów dzieci zadowolone wróciły do szkoły.

Ten wpis został opublikowany w kategorii aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.